Alarm Sistemine Bağlanabilen Dedektörler Nelerdir Ve Ne İşe Yarar

 Alarm Paneli: 

Sistemi çalıştıran, yöneten ve iletişim sağlayan ana kontrol ünitesidir. Alarm sistemi, kullanıcı tarafından şifre ya da kumandayla aktif edilir. Dedektörler izinsiz giriş algıladığında panele bilgi verir. Alarm paneli alarm üretir, sireni çalıştırır ve alarm haber alma merkezine alarm bilgisini ulaştırır.

Pır (Hareket) Dedektör: 

Mekan içerisindeki hareketi algılayarak çıkışına bilgi yollar . Birçok türü vardır . Normal pır dedektörleri , pet pır dedektörleri , analog dedektörler , mikrodalga dedektörler gibi . Alğılama sınırına-derecesine ve hassasiyetine göre çeşiti ve fiyatı değişiklik gösterir. 6 çıkışı vardır ve tamper özelliği pır dedektörlerinde de vardır.

Manyetik Kontak: 

Reed anahtarları iki mıknatıstan oluşan ve mıknatısların birbirlerine olan yakınlığına göre akımın oluşmasını ya da kesilmesini sağlayan aygıtlardır. Reed anahtarları ev otomasyonunda kapı ve pencerelerin açık ya da kapalı oldukları bilgisini edinmek için kullanılırlar. Alarm sisteminde kullanım alanları, açılabilir kapı ve pencerelerdir.

Şifre Paneli (Keypad): 

Alarm sistemini tarafınızdan belirlenen şifre ile açıp kapatmaya ve kontrol etmeye yarayan tuşlu ünitedir. Kısayol tuşları ile ilgili tuşlara basılı tutarak alarm haber alma merkezine sağlık, yangın ve acil durum alarmları gönderebilme özelliğine de sahiptir. 

Darbe (Sismik) Sensörü:

Darbelere karşı hassas dedektördür, hırsızların duvarı kırarak veya şiddetli darbelerini algılayarak, alarm sistemini aktif hale getirir. Banka, kuyumcu vb. kasa dairelerinde kullanılır. Hassasiyet ayarı mevcuttur ve hassasiyetine göre birçok modeli vardır.

Panik (acil durum) Butonu: 

Tehlike anında tehlikeye uğrayan kişinin sessiz ve sesli alarm vererek alarm merkezini uyarmasını sağlar. 

Dahili (iç) Siren: 

Dış siren ile aynı özelliklere sahip olup , daha az desibele sahip, daha küçük boyutlarda olup, iç mekana takılan sirenlerdir. 

Harici (dış) Siren: 

Sensörlerden gelen herhangi bir alarm durumunda ; suçlunun , ev sahibinin ve çevredeki insanların olayı farkına varması için çok yüksek desibel özelliğine sahip sirendir . Ev veya işyerlerinin dışına kurulduğundan dolayı dış siren adını almıştır . Aynı zamanda da harici siren denebilir . Genellikle sirenler 6 çıkışa sahiptir , çıkış sayısı ve işlevleri markadan markaya değişebilir. Siren içerisindeki 6 çıkıştan 2 tanesi tamper çıkışı olup , siren kasası içerisinde ki bir kontağa bağlıdır. Siren kasası açılırsa , tamper kontağı da açılarak alarm durumu oluşturur.

Bariyer Sistemi: 

Bu sistem , pencere veya kapı kenarlarına konulan , 2 parçadan oluşmuş IR ışını ile çalışan sensörlerdir . Karşılıklı 2 sensörden , bir tanesi alıcı , diğeri de verici görevi üstlenir . Çalışır oldukları durumda , verici alıcıya IR ışın gönderir . 2 deedktör arasından herhangibir cizim veya insanın geçmesi , bu ışın alışverişini keser. Işın alışverişi kesilir kesilmez dedektörler panele alarm uyarısı yollar , ve alarm aktif olur. Yanılma olmaması için IR bariyerleri töleranslı çalışır . YAni , pencere önüne herhangi bir cisim , veya hayvan geldiğinde , asılsız alarm vermemesi için hassaslık derecesi düşüktür . Hassaslık derecesi ayarlanabilir.

Duman Dedektörü: 

Ortamda oluşan dumanı algılayıp alarm paneline ileten bir dedektör çeşididir. Alarm sistemlerinde ki dedektörler  12v esasına göre çalışır.

Isı Dedektörü: 

Sabit ısı detektörü; bulunduğu ortam sıcaklığının belirli bir değere (57 C-85 C) ulaşması prensibine göre, sıcaklık artış oranı detektörü; bulunduğu ortam sıcaklığının belirli bir zaman aralığında ki değişimi esas alarak alarm veren, gelen sinyalleri bir kez değerlendirdikten sonra ana panele gönderen, üzerinde alarm durumunu gösteren led’i bulunan dedektördür.

Gaz Dedektörü: 

Bulundukları ortamlar için tespit edilen limit değerlerini aşması durumunda alarm vererek muhtemel patlama ve yangınları engelleyen dedektörlerdir. Her gazın limit patlama değeri farklıdır. Bu yüzden bu gazları algılayan dedektörler her gaz için ayrı olarak imal edilirler.

Cam Kırılma Dedektörü:

Cam kırılması sonucunda meydana gelen sesi algılayarak alarm oluşmasını sağlayan dedektördür. Alarm sistemi kapalı dahi olsa çalışır haldedir.  

Su Baskın Dedektörü:

Ortamda istenmeyen; su baskınlarında ya da nem algılaması sonucunda alarm durumu oluşturan dedektördür. Alarm sistemi kapalı olsa dahi çalışır haldedir.

Akü: Alarm sisteminin güvenliğini sağlamak adına elektrik kesinti ve sabotajlarından alarm sisteminin etkilenmesini önlemek için kullanılır.                      

İnternet (network) Modülü:

Akıllı telefonlar (iphone, android) ve bilgisayar üzerinden alarm panelinizi dünyanın öbür ucundan kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca Alarm İzleme Merkezi ile haberleşmeyi internet üzerinden yaparak telefon hattınıza maliyet oluşturmadan iletişim sağlar.

Gsm/Gprs Modülü:

Telefon hattı kullanılmayan yerlerde GSM şebekesi kullanılarak haberleşmenizi sağlayan iletişim aracıdır.